DEPO LOJİSTİĞİ NEDİR?
Depo lojistiğini tanımlamak için önce lojistiğin ne olduğuna bakalım. Lojistik en basit ifadeyle karmaşık operasyonların ayrıntılı planlanması, organizasyonu, yönetimi ve uygulanması olarak tanımlanabilir. Lojistik birçok endüstride depolama da dahil olmak üzere hem fiziksel olarak ürününün kendisini hem de bu ürünün nakliyesi sırasındaki bilgi akışını kapsar.
Depo lojistiği ise, ürünlerin yerleştirilmesi ve depolanması, iyi şekilde tutulması ve bu unsurların depolanmasının şirketin faaliyeti üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmasını sağlamak gibi görevlerle ilgilenir.
Depoya alınan bir ürün, yerleştirme bölmesinde depolanmalı ve tahsis edildikten sonra bir depolama yerine aktarılmalıdır. Bir sipariş alındığında, ürünler depoda bulunmalı ve tüketiciye sevk edilmelidir. Bu, malların fiziksel akışını ifade eder. Depo lojistiği, ürünlerin teslim alınması ve nakliyesi sırasındaki fiziksel akışın yanı sıra bu akışla ilgili yerine getirme süreleri veya ürün bilgileri gibi veriler ile de ilgilenir.
Ayrıca depo lojistiği, ambar haşere kontrolünden, hasarlı malların taşınmasına, güvenlik politikalarından, insan kaynakları yönetimine ve müşteri iadelerine kadar her şeyi kapsayabilir. Depo operasyonlarının sorunsuz çalışmasını sağlamak için gerekli tüm politikaları, prosedürleri ve organizasyonel araçları içerir.
Yeni nesil depo yönetim sistemlerinde mal toplama, mal kabul ve yükleme performansları, süreç ve depo personeli bazında takip edilmekte ve ölçümlenmektedir. Bu ölçümlemeler depo personelinin iş performansının ölçümlenmesine de olanak verdiği için operasyonel yönetim açısından özel bir rolü vardır.
LOJİSTİK DEPO TÜRLERİ
Lojistikte depolama tercih edilen üç farklı depo seçeneği mevcuttur. Bu depo türleri açık hava, kapalı hava ve soğuk hava deposudur. Depo türleri arasında tercih yapılırken ürünlerin hava ile teması dikkate alınır. Soğuk hava depoları ise depolama ve transfer süreçlerinde bozulabilecek ilaç, gıda gibi ürünler için tercih edilir.
LOJİSTİK DEPO HİZMETLERİ
Depolama hizmetleri lojistik alanı için oldukça kritik bir role sahiptir. Sistemli bir şekilde gerçekleştirilen depolama sayesinde toplam operasyon maliyetleri büyük ölçüde azalır. Bu nedenle depolama hizmeti; üretici, dağıtıcı ve tedarikçiler için de oldukça önemlidir. Doğru bir şekilde yapılmaması veya transferlerde aksaklık yaşanması durumunda birçok farklı kurum ve kişi olumsuz etkilenir. Aynı zamanda depolama, ürünlerin güvenli bir şekilde korunmasını sağlar. Depolama hizmeti, üretilen veya dağıtılan ürünlerin ithalat ve ihracatı konusunda da önemli rol oynar. Gümrük süreçlerinde ürünlerin korunduğu, sayıldığı, kontrol edildiği ve transfer edilmeye hazır bir hale getirildiği depolara ihtiyaç duyulur. Bu işlemler sayesinde tedarikçiler ve dağıtıcılar, ürünleri daha kısa sürede gerekli alanlara ulaştırır.
DEPO LOJİSTİĞİNİN FAYDALARI
- Daha iyi envanter yönetimi
- Daha fazla güvenlik
- Daha düşük işletme maliyetleri
- Daha yüksek müşteri memnuniyeti
- Zamanında teslimat
- Artan tekrar sipariş oranı
- Genel verimlilik
İdeal bir depo lojistiği planı, tedarik zincirinizi düzene sokarak işletme sahibi için daha düşük maliyetler ve müşteri için daha düşük fiyatlar ve daha hızlı teslimat süreleri sağlar. Daha iyi lojistik, daha verimli bir tedarik zinciri ve daha düşük maliyetler anlamına gelir.
Online lojistik platformu 40ayak.com’u ziyaret ederek siz de bu konuda daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. 40Ayak ile ister yük veren ister nakliyeci olun, lojistik işlerinizde daima 40Ayak avantajlarından faydalanın.
Depo lojistiği ise, ürünlerin yerleştirilmesi ve depolanması, iyi şekilde tutulması ve bu unsurların depolanmasının şirketin faaliyeti üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmasını sağlamak gibi görevlerle ilgilenir.